פירוק חברה אולי נשמע כמו משהו מעט אכזרי, אך מדובר בהליך מוסר ולגיטימי אותו כל חברה יכולה לעשות מסיבות שונות ומגוונות. לכן אם אתם מחזיקים מניות בחברה שלא רוצה להתקיים עוד ולנהל פעילות עסקית, עליכם לדעת כיצד ההליך מתבצע וכיצד רשם החברות פירוק חברה מרצון קשורה לכך.
מהי רשם החברות?
מדובר על יחידה מטעם רשות התאגידים שאחראית על כל הנושא של רישום חברות בישראל, זאת כדי לאפשר ניהול תקני וחוקי של החברות במסגרת מתן פיקוח משפטי עליהן. רשם החברות הינו גוף רשמי הפועל מתוך מניעים המופיעים בחוק החברות, ולכן כאשר מחליטים על הליך פירוק חברה מרצון יש קשר ישיר גם לרשם החברות והצורך שלה למחוק את החברה מהרישום ובכך לסיים את פעילותה מבחינה משפטית.
כיצד ניתן להפסיק את הפעילות העסקית של חברה?
הפסקת הפעילות העסקית של החברה יכולה להיעשות בהתאם לרצון האישי של בעלי החברה ומחזיקי המניות בה, זאת רק לאחר שהחלטה זו נעשתה בשיתוף פעולה מלא של כולם. כאשר הפסקת פעילות החברה מגיעה מיוזמתם של בעלי החברה, הליך זה נקרא בשם פירוק חברה מרצון כיוון שמדובר על החלטה עסקית לגיטימית אותה מאפשרת רשם החברות.
בכדי שהליך פירוק חברה מרצון ייעשה בצורה החוקית לכך, על בעלי החברה לעבור תהליך מוסדר המנוהל על ידי מפרק חברות שהופך להיות נאמן החברה ובידיו נמצאים כל נכסי החברה. המטרה של נאמן החברה בתהליך הפירוק הוא לעשות חלוקה של כל רווחי ונכסי החברה בין כל המחזיקים במניות החברה, וכן לדעת כיצד לנתב את הכספים בין הספקים ואנשים/חברות לה החברה חייבת כספים במסגרת הפעילות העסקית שהיא ניהלה.
בסיום ההליך בקשת הפירוק מועברת לרשם החברות, והיא זו המוחקת את רישום החברה מהרשומות ולמעשה מסיימת את חייה העסקיים לאלתר.
פירוק חברה מרצון – מה הסיבות לכך?
לרוב כשעולה הצורך של בעלי המניות בחברה לפרק את הפעילות העסקית שלה, החלטה זו מגיעה ממניעים משותפים הקשורים לגורמים שונים כמו החלטות כלכליות, אישיות, עתידיות וכן גם רצון להשקיע את כספי החברה באפיקים אחרים ומניבים יותר. קיימת אפשרות שרק בעל מניה אחד ו/או שותף אחד או יותר בחברה יחליט להפסיק את ניהולו ואחריותו מהחברה, אך אם שאר השותפים/בעלי מניות מעוניינים להמשיך עם פעילותה – זה איננו נחשב לפירוק חברה, אלא רק כאשר החברה מפסיקה להתקיים באופן סופי ואיננה מופיעה ברשומות של רשם החברות.
האם חברה יכולה להתפרק כתוצאה מבעיות כלכליות?
קיימת אפשרות שחברה תחליט להתפרק כתוצאה מבעיות כלכליות שהיא נכנסה אליהן, כמו לאחר מעקב אחר תזרים המזומנים של החברה והבנה כי אין מספיק כסף לכסות את החובות לספקים/משקיעים. במקרים כאלו החברה יכולה להחליט מרצונה על פירוק החברה והפסקת פעילותה כדי להצליח לכסות על כל החובות, זאת במידה והיא אכן מסוגלת לכסות את החובות לכל הנושים תוך שנה ממועד ההחלטה וההכרזה על פירוק החברה.
במידה והחברה לא יכולה לעמוד בכך והיא איננה מצליחה לכסות את החובות שהיא צברה לכל הנושים, מדובר על הליך פירוק חברה אחר ושונה בתכלית לעומת פירוק חברה מרצון, כיוון שאז החברה הופכת להיות חדלת פירעון וכל הליך הפירוק נמצא בידיו של בית המשפט ומנוהל על ידי נאמן הממונה על ידו.
למרות שיש הבדל משמעותי בין פירוק חברה מרצון לפירוק בהוראת בית משפט (חברה חדלת פירעון), בסופו של דבר רשם החברות היא זו המבצעת את מחיקת רישום החברה מהרשומות – כאשר ההחלטה הסופית על פירוק חברה מסיבת חדלות פירעון נמצאת רק בידיו של בית המשפט, שהוא זה המעביר את החלטתו למחיקת הרישום לרשם החברות.
דברים שצריך לדעת על רשם החברות פירוק חברה מרצון
בעלי חברות/מניות שמחליטים להפסיק את פעילותה של החברה בע"מ השייכת להם מוכרחים לדווח על כך בהקדם, כיוון שגם חברות שאינן פעילות מחויבות לשלם אגרות שנתיות על פי הקבוע בחוק, כאשר הליך פירוק חברה הוא הפוטר אותן מתשלום האגרות. לכן חברה לא פעילה שעדיין לא ביצעה את הליך הפירוק מרצון של החברה, יכולה לקבל מרשם החברות קנסות וסנקציות נוספות ומורכבות כתוצאה מאי-תשלום אגרות.
כיצד מתנהל הליך פירוק חברה מרצון?
בשונה מהליך פירוק חברה בהוראת בית משפט, פירוק חברה מרצון מתבצע בהליך חלק וקצר יותר כיוון שבית המשפט איננו מעורב לחלוטין בהליך, וכן בידיהם של בעלי החברה להחליט מי יהיה הנאמן הממונה על הליך הפירוק כאשר כל ההחלטות נמצאות בידיהם עד להעברת ההחלטה לרשם החברות. ההליך כולל חלוקת נכסים בין הספקים ואנשים/חברות להם החברה חייבת כספים לפני שהיא מפרקת את פעילותה, וכן חלוקת הרווחים והנכסים שנותרו באופן שווה בין כל מחזיקי המניות בחברה.
פירוק החברה הופך להיות סופי לאחר שהנאמן שולח את בקשת הפירוק לרשם החברות בצירוף דו"ח סיכום פירוק, ולאחר כשלושה חודשים מרישום הפירוק ע"י רשם החברות החברה הופכת להיות מפורקת סופית.