אם רוצים להגדיר חברה בתור מושג ”יבש“, הכוונה היא לגוף או ארגון עסקי המחבר בין כמה אנשים שיש להם מטרה משותפת.
כמובן שברוב המקרים, הקמת חברה חדשה הוא תהליך שייעשה במטרה להרוויח. במדינת ישראל, מרבית החברות נמצאות תחת איגוד וזה בעצם יתרון משום שככה ניתן להסיר את האחריות המשפטית ממיקימי החברה, במצב שבו חס וחלילה החברה נכנסת לחובות או מפסידה כסף לאורך זמן. בשונה מעוסקים פטורים או עוסקים מורשים, חברות מהסוג הזה נקראות חברות בע“מ, כלומר חברות בעירבון מוגבל.
הקמת חברה ההבדל המהותי
ההבדל המהותי בין חברה בע“מ לבין עוסק מורשה או שותפות הוא בעצם החברה הופכת להיות אישיות משפטית שמתפקדת ופועלת בפני עצמה. אין כאן אחריות על אדם אחד ספציפי שבבעלותו המניות. כל חברה בע“מ במדינת ישראל, חייבת להיות רשומה תחת רשם החברות. ההבדל הזה הופך להיות סופר רלוונטי כאשר החברה נקלעת לסוג של משבר וצוברת הפסדים כספיים. במצב כזה הבעלים של החברה, כלומר מי ששולט ברוב המניות שלה, לא צריך להחזיר את החובות מהכיס האישי שלו. כאשר מדובר בעסק המוגדר על ידי שותפות או עוסק מורשה ונוצר מצב זהה של צבירת חובות, בהחלט יכולים לתבוע את אותו גורם בגין אותם הפסדים ואלו יהיו מחוייבים על פי החוק להחזירם באופן אישי. עוד הבדל שבא לידי ביטוי בהחלטה על הקמת חברה חדשה בא לידי ביטוי ברמת המחוייבות שיש על החברה בתהליך ניהול ספרים. חוק זה לא חל על עסק שהוקם בשותפות או על עוסקים מורשים. גם שיעור המס שונה בין סוגי עסקים שונים.
הקמת חברה חדשה שלב ראשון
בשלב הראשון בתהליך של הקמת חברה חדשה, אתם צריכים להחליט איזו חברה אתם רוצים בכלל להקים. בישראל, רוב החברות אותן מקימים הן חברות מוגבלות במניות או מה שנראה חברה בע“מ. אין בישראל הרבה חברות שאינן מוגבלות במניות. ההבדל בין שני סוגי החברות הללו הוא עד כמה אותה חברה אחראית ברמה הכספית וברמה המשפטית במצב שבו היא נקלעת לחובות או אפילו מגיעה למצב של פשיטת רגל. למשל, שבוחרים להקים חברה חדשה מוכבלת במניות, הבעלים שלה יהיו אחראים לשלם את החובות רק עד לגובה של סכום המניות שהם מחזיקים. אם פותחים חברה שאיננה מוגבלת במניות (לרוב מדובר בפירמות העוסקות בתחומים כמו ראיית חשבון ומשפטים), החובות הן בסך כל המניות. אם אתם לא בטוחים איזו חברה להקים, תמיד אפשר להתייעץ.
הקמת חברה קטנה: שם תקנון ודירקטורים
בשלב הבא יהיה עליכם לבחור שם לחברה שלכם. הקמת חברה חדשה מחייבת בדיקה שהשם בו אתם מעוניינים איננו תפוס. מה שצריך לעשות כדי להיות בטוחים שהשם שאתם רוצים לתת לחברה שלכם פנוי, הוא לפנות לעורך דין שיבדוק לכם את הנושא. תמיד עדיף לחשוב על שלושה שמות ואז אם יש שם אחד תפוס, יש לכם עוד שתי אופציות. בנוסף, כל חברה שקמה חייבת שיהיה לה תקנון.
התקנון הוא בעצם סוג של הסכם שנכתב ועליו חתומים כל מחזיקי המניות. הקמת חברה חדשה כוללת כתיבה של תקנון המכיל ארבעה סעיפים ובהם שם החברה, המטרות של החברה, ההון של המניות הרשום בה ורמת הגבלת האחריות. בנוסף, שמקימים חברה בע“מ, חייבת לבחור לפחות אדם אחד ולמנות אותו לתפקיד דירקטור. כל מי שממונה בתור דירקטור צריך להקים דירקטוריון ולהתוות את המדיניות של החברה לגבי לקיחת וקבלת החלטות.
רישום ברשם החברות
הקמת חברה חדשה מחייב תהליך רישום וזה אחרי שבוחרים את השם של החברה, בוחרים דירקטור או דירקטורים וכמובן מנסחים תקנון. את החברה רושמים ברשם החברות אחרי שמשלמים את כל האגרות. בדרך כלל את המסמכים שיש להגיש לרשם, מכין עבורכם עורד דין המתמחה בדיני חברות. יש כמה טפסים שחייבים להיכלל בתהליך הרישום:
- טופס לרישום חברה החתום על ידי עורך ועל ידכם.
- טופס הצהרה לגבי בעלי מניות החברה המעיד על כך שבעלי המניות אכן כשירים להחזיק בהן. כל מי שמחזיק במניות מטעם החברה, חייב למלא את הטופס בנפרד ולקבל עליו אישור וחתימה על ידי עורך דין.
- הקמת חברה חדשה כולל גם טופס בקשה לרישום החברה שנקרא גם טופס 1, עליו חותם עורך דין עם שם החברה.
- בתהליך הרישום יש להגיש טופס הצהרה לדירקטורים עם חתימה של עורך דין לפי ההרכב שלהם בחברה.
הקמת חברה חדשה עלויות
ההחלטה להקים חברה מחייבת גם תשלומי אגרות. יש לשלם אגרה חד פעמית בסכום של בערך 2,500 ש“ח (הסכום משתנה משנה לשנה). אם מבצעים את התשלום האינטרנט, המחיר נמוך יותר. בנוסף יש לשלם אגרה שנתית בגובה של 1,130 ש“ח למי שמשלם אותה עד לסוף חודש פברואר של אותה שנה. אם אתם משלמים את האגרה אחרי פברואר, המחיר עומד על 1,500 ש“ח.
לאחר הרישום ותשלומי כל האגרות יש להירשם בכל רשויות המס במדינת ישראל.