בני זוג רבים מחליטים לערוך הסכם ממון לפני הנישואים. המטרה של הסכם ממון היא להסדיר עניינים כלכליים שונים בין בני הזוג שעלולים לצוץ במקרה של פרידה. על הסכם ממון בין בני זוג ומה חשוב לכלול בו נרחיב במאמר הבא.
מהו הסכם ממון בין בני זוג?
הסכם ממון בין בני זוג הוא הסכם שנערך בין בני זוג לפני הנישואים. מטרת הסכם הממון היא להסדיר ענייני רכוש ועניינים כספיים שעלולים לצוץ במקרה של פרידה. כמובן שאף זוג שרוצה להתחתן לא חושב שיבוא יום ובו הזוגיות תעלה על שרטון ולכן לא כולם עורכים הסכם ממון. עם זאת, הסכם הממון הוא אחד הדברים החשובים ביותר להסדרת עניינים כלכליים.
בהסכם ממון בין בני זוג יש לקבוע הסדרים בנוגע לרכוש ששייך לשני הזוג ביחד ולרכוש ששייך לכל אחד מהם בנפרד, לדוגמא דירה שאחד מהם רכש או קיבל בירושה לפני הנישואים. הסכם ממון צריך להיערך באמצעות מסמך וצריך לקבל אישור פורמאלי.
במידה שעורכים הסכם ממון בין בני זוג לפני נישואים, ניתן לקבל אישור על ידי נוטריון. לעומת זאת, בהסכם ממון בין בני זוג לאחר נישואים יש לקבל אישור על ידי בית משפט לענייני משפחה או על ידי בית דין רבני. במידה שמעוניינים בשינוי בהסכם ממון הוא צריך להיות בהסכמת שני בני הזוג ולקבל אישור פורמלי נוסף.
מה יש לכלול בהסכם ממון בין בני זוג?
הסכם ממון בין בני זוג צריך לכלול כל מתווה אפשרי לחלוקת הממון. עם זאת, הסכם ממון בין בני זוג לפני נישואין ובלי ילדים לא יכול לכלול את גובה המזונות לילדים ואת הזכות למשמורת על הילדים. בהסכם ממון בין בני זוג צריכה להיות התייחסים למספר נושאים בולטים-
- נכסים- במסגרת ההסכם יש להתייחס לבעלות בנכסים של בני הזוג. יש לכלול נכסים של כל אחד מבני הזוג לפני הנישואים, נכסים שהגיעו לאחר הנישואים דרך ירושה או מתנה ונכסים שנצברו על ידי בני הזוג במהלך הנישואים.
- חשבונות בנק- בהסכם ממון יש להתייחס לחשבונות הבנק של בני הזוג. יש לכלול שימוש ובעלות בחשבונות בנק פרטיים נפרדים וחשבון משותף להוצאות הבית.
- תשלום הוצאות- בהסכם ממון יש לכלול גם תשלום הוצאות. יש לציין מי משלם את החשבונות השוטפים, מי משלם על חינוך וחוגים לילדים וכל הוצאות אחרות שנכללות במשק הבית.
- מזונות- בהסכם ממון בין בני זוג יש להתייחס לתשלום מזונות לאחר פרידה ולאחר פטירה.
החשיבות של הסכם ממון בין בני זוג
כפי שהבנו עד עתה, הסכם ממון בין בני זוג נועד להסדיר עניינים כלכליים שונים שמקרה של פרידה. במידה ובני הזוג לא יערכו הסכם ממון, יחול עליהם חוק יחסי ממון. חוק זה קובע שאם אין הסכם ממון בין בני זוג הדבר מעיד על הסכמת שני הצדדים להסדר איזון משאבים. הסדר איזון משאבים קובע שכל הרכוש של בני הזוג שנצבר במהלך הנישואים ואף לפני ייחשב כמשותף של שניהם. גם אם רק הרכוש רשום רק על אחד מהם הוא יהיה שייך לשניהם. יש להוציא מתנות, ירושות ופיצויים בגין נזקי גוף.
מתי יש צורך בהסכם ממון בין בני זוג?
כפי שציינו, הצורך בהסכם ממון הוא כללי ומומלץ לכל בני הזוג שרוצים לשמור על הזכויות שלהם במקרה של פרידה. עם זאת ישנם מספר מקרים בולטים שמעלים את הצורך בהסכם ממון בין בני זוג-
- נשואים שניים- ישנם מקרים בהם איש או אישה נישאים בשנית ורוצים להגן על הרכוש שיש ברשותם עבורם ועבור הילדים שלהם. במצב כזה חשוב לעשות הסכם ממון בין בני זוג על מנת להסדיר מראש את ענייני הרכוש בין בני הזוג.
- בן זוג עם נכסים ובן זוג ללא נכסים- ישנם מקרים בהם בן זוג עם נכס או נכסים רוצה להתחתן עם בן זוג בלי נכסים כלל. במידה שלא ייערך הסכם ממון הנכסים של בן הזוג, גם אם רשומים רק על שמו וגם אם היו שייכים לו לפני הנישואין, עלולים להיות שייכים באופן שווה לבן הזוג השני. לכן, מומלץ לערוך הסכם ממון בין בני זוג על מנת להסדיר זאת מראש.
- אחד מההורים נותן כספים לרכישת דירה- עוד מקרה בולט בו יש צורך בהסכם ממון בין בני זוג הוא כאשר אחד מההורים של בני הזוג מעוניין לתת כספים לבני הזוג על מנת לרכוש דירה. במידה שלא ייערך הסכם ממון, בעת פרידה לא יהיה ניתן לדרוש כספים חזרה ולכן מומלץ לערוך הסכם ממון ולהסדיר זאת מראש.
כמה עולה הסכם ממון בין בני זוג?
קשה לענות באופן חד משמעי כמה עולה הסכם ממון בין בני זוג מאחר שמשתנה בהתאם לגורמים שונים כמו מורכבות ההסכם או עורך הדין שעורך את ההסכם ועוד. באופן ממוצע, טווח המחירים להסכם ממון בין בני זוג לפני נישואים ינוע בין 2,000 לבין 4,000 שקלים. במידה שיהיה מדובר בהסכם מורכב ניתן לצפות לעלייה במחיר בהתאם למורכבות ההסכם.