סגירה של עסק קיים היא החלטה שלא מגיעים אליה בקלות, במיוחד אם מדובר על עסק שקיים לא מעט שנים. מצד שני, החלטה שכזו יכולה לחסוך לבעלי החברה לא מעט כסף מיותר שעשוי להכניס אותם לבעיות כלכליות לא קטנות. לכן כאשר עסק, קטן או גדול, ניצב בפני צומת דרכים כלכלית לא ברורה ולא אופטימית – ההמלצה היא להחליט על סגירת העסק לאלתר, ובכך להכריז באופן רשמי על פירוק החברה בפני רשם החברות שהוא הגוף הממונה על רישום והסרת חברות מהרשומות.
כדאי לדעת כי במקרה של פירוק חברה מרצון, שזוהי החלטה אותה יזמו בעלי המניות בחברה, העלויות הכרוכות בתהליך זה יכולות להיות יותר נמוכות לעומת העלויות של פירוק חברה באופן כפוי על ידי נושים או בהוראה של בית המשפט. אז מהן עלויות פירוק חברה מרצון ומה כרוך בתהליך הפירוק? נרחיב על הנושא הזה בשורות הבאות.
פירוק חברה מרצון – במה זה כרוך?
כשההחלטה על סגירת הפעילות העסקית של החברה מגיעה מיוזמתם של בעלי המניות בחברה, מדובר למעשה על פירוק חברה מרצון. הליך זה נועד לאפשר לבעלי החברה לפרק את החברה באופן סופי ורשמי, ובכך גם לסיים את כל ההתחייבויות הכספיות הפתוחות או העתידיות בהן בעלי החברה צריכים לעמוד. כדי להתחיל בהליך זה על בעלי החברה להגיש טופס בקשה לפירוק חברה מרצון לרשם החברות, ובנוסף לצרף גם מסמך המשמש כתצהיר לכך שהחברה היא בעלת כושר פירעון.
לאחר קבלת אישור להתחלת הליך הפירוק על ידי רשם החברות, בעלי החברה עורכים אסיפה כללית של כל בעלי השליטה בחברה ומחליטים על המפרק שיבצע את הליך הפירוק, שזהו הנאמן של החברה האחראי על סילוק החובות וחלוקת הנכסים בין כל בעלי המניות בחברה הזכאים לכך.
בשלב האחרון של ההליך הנאמן שמונה על ידי בעלי החברה מכין דו"ח מסכם של כל הליך הפירוק, אותו הוא מציג לכל בעלי החברה באסיפה הכללית האחרונה שהם עורכים. את הדו"ח הנאמן שולח לרשם החברות ולאחר כשלושה חודשים החברה נחשבת כמפורקת/מחוסלת.
מהן עלויות פירוק חברה מרצון?
כמו כל הליך בירוקרטי אחר, גם הליך פירוק חברה מרצון כרוך בלא מעט עלויות אותן צריכים לשאת בעלי החברה לצורך סגירת הפעילות העסקית של החברה. כיוון שכל ההליך מתבצע מול רשם החברות, על בעלי החברה להגיש בקשת פירוק לחברה מראש כדי לקבל את הזכאות להתחיל בתהליך הפירוק. יש לקחת בחשבון כי קיימים הליכים שונים המתקיימים במקרה של פירוק חברה מרצון ופירוק חברה כפוי, שזהו הליך פירוק חברה שמגיע בהוראת בית המשפט כתוצאה מהגשת בקשה של נושי החברה המעוניינים לקבל את הכסף שמגיע להם מהחברה.
כיוון שמדובר על הליכים בירוקרטיים שונים, הן מבחינת שלבים והן מבחינת גופים וגורמים המעורבים בתהליך, ניתן לומר כי קיימים גם הבדלים בין עלויות פירוק חברה מרצון לבין פירוק חברה שלא מרצון.
מהם ההבדלים בין עלויות פירוק חברה מרצון לפירוק כפוי?
פירוק חברה מרצון מגיע מתוך יוזמה ורצון של בעלי החברה, ולכן התהליך של הפירוק מתבצע ביניהם ולרוב ללא מעורבות ישירה של בית המשפט או גורמים משפטיים אחרים. בידיהם של בעלי החברה להחליט איזה נאמן ימונה להליך הפירוק של החברה, דבר שמאפשר להם גם להחליט על בעל מקצוע מתאים להם הן מבחינה מקצועית והן מבחינה כספית עבור שכר הטרחה לעבודתו.
במקרה של פירוק חברה כפוי, שזהו הליך שמגיע לאחר רצון של הנושים או בית המשפט בעצמו במקרים מסוימים, ההליך הינו ארוך ומורכב הרבה יותר וכך גם העלויות הכרוכות בכך. כיוון שבית המשפט הוא הגוף המנהל את כל הליך הפירוק, החברה המפורקת נדרשת לעמוד בלא מעט הוצאות ותשלומים בגין ההליך כמו תשלום אגרה לרשם החברות לצורך התחלת הליך הפירוק. נוסף לכך יש עלויות רבות נוספות העומדות לחובתם של בעלי החברה, כאשר העלויות המשמעותיות ביותר הן החובות הכספיים הפתוחים להם זכאים כל נושי החברה.
אילו פרמטרים משפיעים על עלויות פירוק חברות?
העלויות של הליך פירוק חברה משתנות בהתאם למגוון פרמטרים שונים, כאשר באופן טבעי העלות של פירוק חברה גדולה תהיה גדולה יותר לעומת פירוק של חברה קטנה. חברות גדולות המחליטות על פירוק מרצון דורשות ניהול הליך מקיף ורחב יותר, דבר המחייב ניהול משאבים מקצועי ומתאים וכך עלויות גבוהות יותר. וכפי שצוין קודם, גם סוג ההליך של פירוק החברה משפיע מאוד על עלויות פירוק חברה מרצון, כיוון שהליך כזה מבטל את הצורך של בעלי החברה לשלם אגרה עבור הליך הפירוק.
כיוון שיש צורך בבעל מקצוע מיומן שינהל את כל התהליך של הפירוק מרצון, שהוא למעשה המפרק/נאמן שמונה על ידי החברה, ניתן לומר כי העלויות המרכזיות יהיו עבור השירותים שלו. בהליך פירוק מרצון ניתן לחסוך בעלויות של התהליך גם באמצעות הגשת בקשה לביטול אגרות שנתיות, זאת במידה ומדובר על חברה לא פעילה שנצברו לה תשלומי אגרות במרוצת השנים.